Terugblik Workshop Starten met schrijven
- Karolien De Gendt
- 21 feb 2020
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 jun 2021
Ik vond het zeer moeilijk om te beginnen schrijven bij elke oefening, omdat ik me onzeker voelde en niet wist waar te beginnen. De vele ideeën in mijn hoofd kreeg ik niet gestroomlijnd. Ik veranderde vaak van idee en had de grootste moeite een verhaal concreet uit te werken.
Tijdens de workshop miste ik ook focus. Ik was zodanig nerveus dat ik me heel slecht kon concentreren en moeilijk direct op ideeën kon komen. Daardoor was er altijd tijd te kort om een oefening af te werken. Hou dus in het achterhoofd dat de geposte verhalen nooit helemaal af zijn. Toch vond ik het belangrijk ze erop te zetten, om te illustreren waarmee ik bezig ben geweest.
Telkens wanneer de tijd op was om onze schrijfopdracht voor te bereiden, mochten we onze tekst voorlezen aan de anderen. Je kon zelf kiezen wanneer je je tekst wou voorlezen en wanneer niet. Zolang je maar af en toe iets deelde. Het was heel leuk en leerzaam de verhalen van de medecursisten te horen.

Ik vond het leuk om op verschillende manieren te leren schrijven: spannend, humoristisch, een dialoog,… Op basis van een foto, een vragenlijst, een gedetailleerd plan, of juist meteen beginnen schrijven. Wanneer je dan vastzit, gebruik je een andere methode. Je kan de methodes combineren of gebruiken afhankelijk van welke soort tekst je schrijft. De idee vanuit een personage te vertrekken, vond ik ook verfrissend. Je bekomt een ander vertrekpunt, waarmee je steeds verder kan uitbreiden met gebeurtenissen en spannende wendingen.
Voor ik aan de workshop begon, had ik gedacht dat creatief schrijven meer mijn ding zou zijn, omdat ik altijd al taalvaardig ben geweest. Een fictief verhaal verzinnen, is toch iets totaal anders. Het schrijven van een spannend verhaal was heel moeilijk voor mij. Vooral om een gebeurtenis uitgebreid te vertellen, in geuren en kleuren, zodat de onderliggende emoties en betekenissen inexpliciet worden meegegeven. Ik ben namelijk altijd heel direct in mijn taal. Het zoeken naar metaforen is een zoektocht. Het vergt oefening.
Ik heb niet echt beter leren schrijven, maar wel tips, technieken en methodes aangereikt gekregen om rekening mee te houden tijdens het schrijven. De tips die me het meest hebben geholpen zijn tijd nemen en free writing gebruiken als brainstormtechniek. Leren schrijven is natuurlijk een proces dat niet ophoudt na enkele basislessen.
Anderzijds, nu ik op de workshop terugkijk, merk ik dat ik het in mij heb om een leuk stuk te schrijven. En dat de zin is gekomen om te schrijven. Dit is het belangrijkste wat ik met deze workshop heb meegekregen: de zin én durf om te schrijven.

Wel miste ik kleine tussenoefeningen. Ik denk dat ik uit kleine creatieve schrijfoefeningen veel zou kunnen halen en zo beter in die creatieve cocon zou kunnen kruipen, verder weg van de geest. Free writing was bijvoorbeeld een prima opwarmingsoefening, maar ik ben er zeker van dat er zo nog opdrachtjes zijn die je kan doen.
Uiteindelijk heb ik heel veel van de andere deelnemers geleerd. Ik heb ook begrepen dat ik zelf best af en toe fictie zou lezen. Uiteraard als ontspanning, maar ook om er wat van op te steken. Tot nu toe lees ik altijd non-fictie. Niet omdat ik geen leuke verhalen wil lezen, maar gewoonweg omdat er zoveel interessante informatieve boeken zijn en het er niet van komt om een goed verhaal te lezen. Daar probeer ik in de toekomst verandering in brengen. Anna heeft ook veel tips meegegeven van schrijvers en boeken.

Ik heb het boek The Artist’s Way van Julia Cameron gekocht in de hoop daaruit nog tips te halen. Ik heb niet de bedoeling zelf fictie te gaan schrijven, maar wel om teksten voor school of werk leuker, grappiger en creatiever te maken. En misschien af en toe eens een gedicht, column of kortverhaal schrijven? Een roman of novelle verhaal is minder mijn ding. Hoewel, een kinderboek me dan wel weer een leuke uitdaging lijkt. Een idee voor de toekomst?
Ticket:
Comments