Workshop Starten met schrijven - Les 4: de column
- Karolien De Gendt
- 19 feb 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 22 jun 2021
In de laatste les werd ons wat meer info gegeven over schrijven met humor, meer bepaald de column. Er zijn drie soorten columns:
De mini-essay, vooral te vinden in kranten en opiniebladen. Die kan opiniërend of kennisverspreidend zijn.
Het voormalige cursiefje. Die vind je overal. Het is een soort observatie, mijmering en heeft de bedoeling de lezer tot nadenken te stemmen en/of te amuseren.
Een tussenvorm, waarin vanuit een persoonlijk uitgangspunt (al dan niet fictief) naar een opinie wordt toegewerkt.
Een column bevat gewoonlijk maximum 1 A4, meestal zelfs korter. Daarom sprak Anna ook van ‘Kill your darlings’, waarmee ze bedoelt dat je bij het nalezen alles schrapt wat je kan weglaten. Enkel woorden die ertoe doen blijven staan.
De openingszin is van groot belang. Dit kan een concrete situatie zijn, een afwijkende mening, een onverwacht feit,… en moet de lezer prikkelen, amuseren of raken. In een column kan je best zoveel mogelijke creatieve taal gebruiken en zo weinig mogelijk lege woorden. Om de lezer wakker te houden, zorg je voor een goed ritme in je tekst, door te variëren in klank en zinslengte. Eindigen doe je met een verrassende wending of verwijzing naar datgene waarmee je begon. Zorg dat de lezer ergens nog iets mee moet doen (bijvoorbeeld een onbeantwoorde vraag of een knagend gevoel).
Wat ik onthouden heb over humoristisch schrijven is dat je ook hier de tijd voor moet nemen, dat je je omgeving gebruikt, op stap gaat, goed rondkijkt en luistert wat er om je heen gebeurt en daaruit inspiratie put. Herhaling werkt (de regel van 3!). Hierdoor voelt de lezer zich een insider. Zorg voor herkenbare trekjes en situaties. Het kan subtiel, ingetogen of juist brutaler. En zelfspot werkt altijd!
Tot slot kregen we de opdracht een opiniërende column te schrijven met als onderwerp: waar heb je je de afgelopen tijd al eens blauw aan geërgerd? (300-400 woorden)

Comentarios